8.3.2016

Polkupyörän ketjun lyhennys ja vaihto
Polkupyörän ketju kannattaa vaihtaa ajoissa uuteen, jotta rattaat eivät ehdi kulua liikaa. Sopiva hetki ketjun vaihtoon on, kun siinä on n. 0,50% tai korkeintaan 0,75% venymä.

Kun ostat polkupyörään uudet ketjut, ne joutuu käytännössä aina lyhentämään oikeaan pituuteen. Tähän tarvitaan ketjutyökalua.

Oikean katkaisukohdan määrittämiseksi on laskettava vanhan ketjun lenkkien lukumäärä tai mitattava uusi ja vanha ketju rinta rinnan.

Jos vanhaa ketjua ei ole käytettävissä, voidaan ketjun mitta määrittää kokeilemalla;
- ketjun päiden on ylletävä yhteen sen ollessa isoimmilla rattailla
- ketjun ollessa pienimmilläkin rattailla takavaihtajaan jää pieni jännitys

Huomaa myös, että ketjun katkaisukohta riippuu liitosmekanismista. Jos yhdistät ketjut liitostapilla, tappi yhdistää ketjun erilaiset päät, ketjulukko puolestaan toimii yhtenä lenkkinä eli se yhdistää ketjun samanlaiset päät.

Tilaa kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita: https://www.youtube.com/channel/UCKmHOEIHQyakrhBQrf6z9Yg?sub_confirmation=1

Tilaa myös Velogin uutiskirje  pysyäksesi ajan tasalla: http://velogi.us1.list-manage.com/subscribe?u=d9ca17c107a572fa07c54c505&id=e072b239a8

Lisätietoja:
http://www.velogi.com/
Twitter: https://twitter.com/Velogi_com
Facebook: https://www.facebook.com/velogi
www.youtube.com/velogi

Esittäjän Kevin MacLeod kappale Batty McFaddin - Silent Film Light on suojattu lisenssillä Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Lähde: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1200003
Esittäjä: http://incompetech.com/