22.3.2016

Puhkeamattomat pyöränrenkaat
Korelainen Tannus valmistaa umpinaisia pyöränrenkaita, jotka on valmistettu solukumin tyyppisestä polymeeristä.

Tämä kaupallisella nimellä Aither tunnettuun materiaaliin perustuvia renkaita on ollut markkinoilla jo muutaman vuoden, mutta uusimman Aither 1.1 versioon pohjautuvan renkaan sanotaan olevan pidoltaan ja ajotuntumaltaan aiempaa parempi. Testeissä rullaavuuskin on saatu lähelle ilmatäytteistä rengasta (2% , 1 km/h ero samalla työllä)

Renkaan materiaalilla on kehitetty vuodesta 1985 ja sen aiempia versioita on käytetty mm. urheilujalkineiden pohjissa. Ensimmäinen prototyyppi ilmattomasta renkaasta valmistui 2004 ja Aither rengasmateriaalin ensimmäinen versio näki päivänvalon 2010.

Renkaita valmistetaan 28" koossa 23, 28, 32 ja 40 mm levyisenä ja useaa väriä. Lisäksi löytyy 44 mm 26" maastopyörän rengas ja mm. taittopyörien renkaita.

Videolla asennetaan cyclocross-pyörän vanteille 28 mm Tannus renkaat ja käydään koeajolla. Valmistaja suosittelee renkaan asennuksen jättämistä ammattilaiselle. Se vaatiikin kärsivällisyyttä, käsivoimia ja aikaa. Renkaan lisäksi asennukseen tarvitaan sopivan mittaisia kiinnitystappeja ja asennustyökalu.

Työlään asennuksen lisäksi renkaan haittapuoliksi voidaan laskea kertakäyttöisyys. Kesäkelin rengasta ei voi ottaa ehjänä pois vanteelta. Ympärivuotiseen käyttöön tarvitaan siis vaihtokiekot. Myöskään ajomukavuus ja rullaavuus eivät ole laadukkaan ilmarenkaan tasoa.

Videolla testattu 28 mm rengas painaa 380 grammaa, mikä on toki enemmän kuin avorengas ja sisäkumi, mutta toisaalta Tannuksella ajaessa pumput ja vararenkaat voi jättää kotiin.

Hintaa renkaalla on koosta riippuen 50-60 puntaa, eli noin kaksinkertasesti perinteiseen ilmatäytteiseen renkaaseen verrattuna. Renkaan kulutuskestävyydeksi ilmoitetaan 8 000 mailia eli yli 12 000 km.

Tannus renkaita ei toistaiseksi saa Suomesta, mutta ainakin brittiläinen NipNip verkokauppa toimittaa niitä Suomeen. (2 kpl 28 mm = 110 puntaa + postitus)

Kuvituskuvat: Tannus tires
Images courtesy of Tannus tires.

Tilaa kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita: https://www.youtube.com/channel/UCKmHOEIHQyakrhBQrf6z9Yg?sub_confirmation=1

Tilaa myös Velogin uutiskirje  pysyäksesi ajan tasalla: http://velogi.us1.list-manage.com/subscribe?u=d9ca17c107a572fa07c54c505&id=e072b239a8

Lisätietoja:
www.tannus.com
http://www.thesolidtyre.com/
https://www.nipnip.co.uk/

http://www.velogi.com/
Twitter: https://twitter.com/Velogi_com
Facebook: https://www.facebook.com/velogi
www.youtube.com/c/velogi

Esittäjän Kevin MacLeod kappale Dangerous on suojattu lisenssillä Creative Commons Attribution
(https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Lähde: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100414
Esittäjä: http://incompetech.com/