12.4.2016

Minä - tubettaja | 1000 sub special
Pyöräilyvideoita tehdessäni olen päässyt tutustumaan myös YouTuben syövereihin ja tubettamisen saloihin. Tubettaminen on pitkälti nuorisokulttuuria, esimerkiksi  viime kesän Tubecon-tapahtumassa olin varmaankin porukan vanhimmasta päästä. YouTubessa tai on kuitenkin enenevissä määrin laajempaan katsojakuntaan vetoavaa materiaalia.

Olen harrastanut valokuvausta ja kuvankäsittelyä itse asiassa kauemmin kuin pyöräilyä. Liikkuva kuvakin on kiehtonut, mutta olen tutustunut aiheeseen toden teolla vasta viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Syksyllä 2014 hankin actioncam kameran, julkaisin joitakin klippejä pyörälenkeiltäni ja yllättäin ne kiinnostivat katsojia ja herättivät heissä kysymyksiä ja kommentteja. Huomasin, että vuosien varrella kertyneellä kokemuksellani on arvoa etenkin harrastustaan aloitteleville, ja kokeneemmatkin kammenpyörittäjät saavat videoistani vertaistukea.  Vuoden 2014 lopulla hankin editointiohjelmiston ja videokameran sekä rakensin pienimuotoisen studion. Velogi YouTube kanava perustettiin loppiaisena 2015.

YouTuben toimintalogiikan omaksuminen otti aikansa. Lisäksi toimintamallit muuttuvat ylenaikaa, joten kehityksen mukana on pakkokin pysyä. YouTuben omien ohjevideoiden lisäksi seuraan myös alan auktoriteetteja kuten Tim Schmoyer, Derral Eves, Gideon Shalwick, ja David Walsh.

Velogin videoiden vastaanotto on ollut kaikenkaikkiaan varsin positiivinen, en juurikaan ole kohdannut trollausta tai muuta epäasiallisuutta. YouTubessa kynnys palautteen antamiselle on matalalla, mikä on lähtökohtaisesti hyvä asia. Jos katsoja painaa alapeukkua, pitäisi myös perustella miksi - muuten kritiikki ei johda mihinkään.

Varsinaista esikuvaa minulla ei YouTubessa ole, lähimpänä lienee englantilainen maantiepyöräilyyn keskittyvä Global Cycling Network kanava. Itse asiassa yksi syy ryhtyä tekemään pyöräilyaiheisia videoita oli juuri se, että varsinkin suomenkielistä pyöräilyyn liittyvää materiaalia löytyi YouTubesta varsin vähän.

Ensimmäisiä videoita julkaistessani en olisi uskonut että idea jaksaa kantaa näinkin pitkälle. Kiitos menestyksestä kuuluu kaikille Velogi-videoiden katsojille, kommentoijille ja ennen kaikkea kanavan tilaajille. Vuorovaikutushan juuri on se sosiaalisen median vahvuus.

Tilastojen valossa Velogin tilaajakunta on kasvanut tasaiseen tahtiin, joskin Vuoden Pyöräilyteko-tunnustus vauhditti sitä. Naiskatsojia Velogilla näyttäisi olevan suhteellisen vähän. Videoiden katselukertoja Velogille karttuu hyvin suhteessa tilaajamäärään. Suosituimmaksi ovat nousseet englanniksi tekstitetyt videot sekä videot joilla on näkyvyyttä esim. yhteistyökumppanin sivustolla.
Lukuja tulkitessa on hyvä muistaa muutama fakta:
60 % YouTube videoista ei ikinä saavuta 500 katsojan rajaa (Roberto Blake)
93-95% YouTuben kanavista on alle 100 tilaajan kanavia (David Walsh)
Tilastojen lähde: YouTube ja http://vlogit.fi

Tilaa kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita: https://www.youtube.com/channel/UCKmHOEIHQyakrhBQrf6z9Yg?sub_confirmation=1

Tilaa myös Velogin uutiskirje  pysyäksesi ajan tasalla: http://velogi.us1.list-manage.com/subscribe?u=d9ca17c107a572fa07c54c505&id=e072b239a8

Lisätietoja:
http://www.velogi.com/
Twitter: https://twitter.com/Velogi_com
Facebook: https://www.facebook.com/velogi
www.youtube.com/c/velogi