11.7.2017

Ylikunto - toteaminen, syyt ja seuraukset

Ylikunto on elimistön ylirasitustila, jossa suorituskyky huononee lyhyeksi tai joskus pitkäksi aikaa. Ylikunto mielletään helposti huippu-urheilijoiden ongelmaksi, mutta sitä voi esiintyä myös kuntoilijoilla, etenkin pyöräilyn kaltaisia kestävyyslajeja harrastavilla.

Ylikuntoon joutunut henkilö on rasittanut elimistöään niin paljon, että se ei enää palaa normaalitilaan rasituksen päätyttyä. On siis harjoiteltu liian lujaa tai laiminlyöty riittävä lepo/ravinto, tai sekä että.

Ylirasitustila kehittyy yleensä hitaasti, vaikka sen viimeinen vaihe, suorituskyvyn lasku, tapahtuukin nopeasti. Ylikunto voi laueta myös yhden kuntoon nähden liian kovan rasituksen seurauksena, kuten itselläni kävi syyskesällä 2014 osallistuttuani peräkkäisinä päivinä kahteen pyöräilytapahtumaan.

Fyysisen harjoittelun aiheuttama stressi ei kuitenkaan ole yleensä ainoa ylikunnon syy. Myös psykologiset tekijät kuten opiskelusta, työstä ja ihmissuhteista aiheutuneet stressitekijät voivat lisätä ylikunnon riskiä.
Tähän tulokseen tuli myös minua hoitanut lääkäri, fyysinen tai psyykkinen kuorma yksin tuskin olisi laukaissut ylikuntoa, mutta niiden yhteisvaikutus teki niin.

Ylikunnon oireet ovat yksilöllisiä. Itselläni unihäiriöt olivat vaivanneet jo pitkään, ja nyt kuvaan astuivat rytmihäiriöt ja hengenahdistus kohollaan oleva syke niin levossa kuin rasituksessa. Psyykkisiä oireita olivat masennus ja ärtyneisyys. Muita yleisiä oireita ovat suorituskyvyn heikkenemisen lisäksi vastenmielisyys liikuntaa kohtaan, lisääntynyt hikoilu, kohonnut verenpaine, vapina ja muutokset ruokahalussa.

Ylikunnon toteaminen on kuntourheilijalla hankalaa, koska oireet ovat epämääräisiä. Usein se tehdään poissulkemalla muita. Itseltänikin etsittiin  ensin sydän- ja verenkiertoelimistön ongelmia ennen kuin huomattiin yhdistää asiaan psyykkisen puolen oireet.

Yksinkertaisin ja lähimpänä luotettavaa oleva keino ylikunnon toteamiseen on ortostaattisen aamusykkeen mittaaminen.

Mittaa sykkeesi makuullaan levossa. Nouse seisomaan ja 30-60 sekuntia seistyäsi mittaa sykkeesi uudestaan. Ortostaattinen syke = seisten mitattu syke - levossa mitattu syke. "Hyvä" ortostaattinen syke on 15 - 20, mutta tässä on yksilöllisiä eroja. Olennaisinta on seurata ortostaattisen sykkeen vaihtelua. Jos se alkaa yllättäen kasvaa voimakkaasti, on kyseessä luultavimmin ylikunto.

Paras hoito on ylikunnon ehkäisy etukäteen. Vältä kuntoosi nähden liian kovaa rasitusta, muista pitää riittävästi lepopäiviä ja huolehdi riittävästä ja monipuolisesta ravinnosta.

Jos ylikunto on kuitenkin päässyt iskemään, ainoa tehokas hoito on lepo. Ylikunnon vakavuudesta riippuen kovaa urheilua voi joutua välttämään viikkoja tai jopa kuukausia ja joskus jopa vuosia.

Tärkeää on myös selvittää ylikunnon alkuperä. Tuliko treenattua liian kovaa suhteessa elämäntilanteen muihin kuormittaviin tekijöihin? Unohtuiko lepopäivät? Syötkö riittävästi ja monipuolisesti?

Tilaa kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita: https://www.youtube.com/channel/UCKmHOEIHQyakrhBQrf6z9Yg?sub_confirmation=1

Tilaa myös Velogin uutiskirje  pysyäksesi ajan tasalla: http://velogi.us1.list-manage.com/subscribe?u=d9ca17c107a572fa07c54c505&id=e072b239a8

Suositut "Onneksi pyörä on keksitty" paidat ja muut Velogi tuotteet: https://shop.spreadshirt.fi/velogi 

Lisätietoja:
http://www.velogi.com/
Twitter: https://twitter.com/Velogi_com
Facebook: https://www.facebook.com/velogi
Instagram: https://www.instagram.com/velogi_com/
www.youtube.com/velogi

Jos YouTube videoiden teko kiinnostaa, niin ala seuraamaan myös Videoneuvosta ja tilaa kanava: https://www.youtube.com/channel/UCr-ho-JteLA6WkJYPb2UlZQ?sub_confirmation=1