10.10.2017

Pyöräilijän näkyvyys valoilla ja ilman

Lain mukaan polkupyörässä on käytettävä valoja hämärällä ja pimeässä, mutta silti kaikki eivät niitä käytä.

Videolla testataan miten pyöräilijä näkyy auton valoissa syyspimeän aikaan  heijastimilla varustettuna, heijastimilla ja valoilla varustettuna, sekä ilman niitä.
Testi toistetaan katuvalojen alueella taajamassa.

Tiivistelmä Trafin määräyksestä koskien polkupyörän valalaisimia ja heijastimia:

Heijastimet:

Polkupyörässä tulee olla etu- ja takaheijastin sekä sivuheijastimet. Sivuheijastimet tulee olla polkupyörän sekä etu- että takaosassa kummallakin sivulla. Urheilu- tai kilpakäyttöön rakennetussa, tiellä käytettävässä polkupyörässä, jonka omamassa on enintään 10 kg ja jossa on vähintään 12 vaihdetta, ei kuitenkaan vaadita etu- eikä sivuheijastimia polkupyörää valoisaan aikaan ajettaessa.

Etuheijastimen tulee olla valkoinen, takaheijastimen punainen sekä sivuheijastimien valkoisia tai ruskeankeltaisia. Etu- ja takaheijastimen tulee olla vähintään 0,30 metrin ja enintään 1,20 metrin korkeudella tiestä. Sivuheijastimina hyväksytään myös heijastavat renkaat, jotka väriltään ja heijastuskyvyltään vastaavat Esäännön n:o 88 vaatimuksia. Polkupyörässä saa olla ruskeankeltaiset poljinheijastimet. Polkupyörässä saa olla muitakin heijastimia ja heijastavaa materiaalia, kunhan ne eivät heikennä pakollisten valaisimien ja merkkivalolaitteiden tehokkuutta.

Valaisimet

Ajettaessa tieliikennelain 36 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa olosuhteissa tulee polkupyörässä olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Näitä valaisimia saa olla useita.

Polkupyörässä saa olla yksi tai useampi taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin. Valaisimet saavat olla sijoitettuina leveyssuunnassa polkupyörän keskilinjasta poiketen.

Polkupyörässä saa olla parillinen määrä keltaista tai ruskeankeltaista valoa näyttäviä suuntavalaisimia. Suuntavalaisinten tulee olla vilkkuvia ja ne on asennettava symmetrisesti polkupyörän pituussuuntaisen keskilinjan suhteen.

Polkupyörässä saa olla myös parillinen määrä muita sivulle suunnattuja keltaista tai ruskeankeltaista valoa näyttäviä valaisimia. Valaisimet voidaan korvata ominaisuuksiltaan vastaavilla polkupyöräilijään kiinnitetyillä valaisimilla.

Täydelliset määritelmät löytyvät Trafin määräyksestä TRAFI/20118/03.04.03.00/2016:
https://www.trafi.fi/filebank/a/1467092280/2df2453e27c86b166a2708026c0df710/21958-TRAFI_20118_03_04_03_00_2016_Fi_Kaksi-_ja_kolmipyoraisten_ajoneuvojen.pdf

Tilaa Velogin YouTube-kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita - ei maksa mitään!

Tilaa myös Velogin maksuton uutiskirje pysyäksesi ajan tasalla: http://bit.ly/veloginews

Suositut "Onneksi pyörä on keksitty" paidat ja muut Velogi tuotteet: https://shop.spreadshirt.fi/velogi 

Jos olet aloittelemassa pyöräilyä, suosittelen Pyöräilyn perusteet - verkkokurssia, joka tarjoaa oikopolun pyöräilyn pariin: http://bit.ly/pyorailemaan

Pyöräilyn perusteet voi nyt omaksua myös e-kirjana: https://kirja.elisa.fi/ekirja/pyoran-paalle

Jos sen sijaan YouTube videoiden teko kiinnostaa, niin ala seuraamaan myös Videoneuvosta ja tilaa kanava: bit.ly/videoneuvos_sub

Lisätietoja:
http://www.velogi.com/
Twitter: https://twitter.com/Velogi_com
Facebook: https://www.facebook.com/velogi
Instagram: https://www.instagram.com/velogi_com/
www.youtube.com/velogi

Esittäjän Kevin MacLeod kappaleet Crisis - Scoring Action ja Full On on suojattu lisenssillä Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Lähde: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100277
Esittäjä: http://incompetech.com/